Grécko by mohlo dostať druhý záchranný balík až po aprílových voľbách

16.02.2012 Celý región

Hague 16. februára (TASR) - Druhý záchranný balík pre Grécko sa môže oneskoriť. Podľa holandského ministra financií Atény by ho mohli dostať až po parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnia v apríli.

\"Dôvera v Grécko dosiahla najnižší bod,\" vyhlásil minister Jan Kees De Jager pre holandské noviny Financieele Dagblad.

De Jager to povedal deň po tom, ako Jean-Claude Juncker, predseda Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny potvrdil, že Grécko konečne doručilo všetky požadované záväzky a dokumenty, ktoré sú podmienkou úveru. Očakáva preto, že ministri financií v pondelok 20. februára druhý úver Grécku schvália.

Zadlženej krajine pritom beží čas, keďže 20. marca potrebuje 14,5 miliardy eur na vyplatenie dlhopisov.

De Jager v rozhovore pre noviny uviedol, že niektoré krajiny eurozóny, vrátane Holandska, nie sú celkom spokojné so sľubmi, ktoré im Grécko dalo. Chcú väčšie záruky, napríklad, aby niektoré nevyhnutné opatrenia a reformy boli zakotvené v zákone, a to ešte pred hlasovaním o úvere.

Ministri financií eurozóny mali pritom rokovať o záchrannom balíku už v stredu (15.2.), ale Grécko do tohto termínu splnilo z troch podmienok úveru len jednu, a to schválenie návrhu úsporných opatrení v parlamente. Juncker preto odložil schôdzu Euroskupiny na 20. februára. Politici z Atén medzitým odovzdali Bruselu písomné záväzky lídrov dvoch najväčších parlamentných strán, že budú pokračovať v reformách aj po aprílových voľbách, a tiež plán, ako chcú znížiť rozpočtové výdavky o 325 miliónov eur.

Informovala o tom agentúra DPA.
 

Vyberte región